Stresin başta boyun olmak üzere çeşitli bölgelerde fıtığa neden olduğu vurgulandı.
TRABZON - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Güler, stresin birçok hastalığın tetikleyicisi olduğunu söyledi.
Stres sonucu sırt ve bel kaslarında oluşan kasılma sonucu omurların arasında bulunan diskin gerildiğini ifade eden Prof. Dr. Mustafa Güler, “Stres başta boyun olmak üzere çeşitli bölgelerde fıtığa neden oluyor. Strese bağlı fıtıklar kadınlarda daha fazla görülüyor. Bunun en büyük nedeni ise aile içi sorunlar. Yaşanan sorunları kadınlar genellikle içlerine atıyor ve dışarı vuramıyorlar” dedi.
Güler, bu tür hastaların sıkıntılarının azalmaması durumunda uygulanacak tedavide, ilacın dahi fayda etmeyeceğine dikkati çekti.
“EN AZ 15 DAKİKA DİNLENİLMELİ”
Prof. Dr. Mustafa Güler, gerginlik ve stresin kalp, mide, bağırsak sistemi ve hormonal bozukluklara neden olduğunu vurgulayarak, “Fıtıkta iklimsel özellikler de etkilidir. Özellikle Karadeniz’in rutubetli olması, stres oluşumunda büyük rol oynar. Stresten kurtulmanın en önemli yolu, insanın her gün kendine en az 15 ile 60 dakika arasında dinlenme zamanı ayırmasıdır. Biraz dinlenmek, en azından o günün stresinden bir nebze olsun uzaklaşmaya yardımcı olur” diye konuştu.
AĞRININ DAHA FAZLA HİSSEDİLMESİNE NEDEN OLUYOR
Güler, stres ve gerginliğin kişinin daha fazla ve şiddetli ağrı hissetmesine neden olduğunu söyledi. Stres ve gerginliğin hiçbir şey yokken ağrı duyulmasına neden olabileceğini belirten Güler, şöyle devam etti:
“Stres, normal ağrının 3-5 kat daha fazla hissedilmesine neden oluyor. Stres, insanı ağrıya karşı hassaslaştırır. Hastalıkların yarısı gerginlikten kaynaklanıyor. İnsanlar hastalıklarının geleceğini nasıl etkileyeceğini ve ailesinin durumunu düşündükçe daha fazla etkileniyorlar.”
Friday, February 2, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment